کرمان رصد

آخرين مطالب

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست سياسي

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - آرمان ملی /متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
احسان اسقایی| «خط لوله صلح»، جمله کوتاهی که در خود تلاش‌های 25 ساله ایران را همراه دارد تا بتواند از طریق یک خط لوله گاز خود را به پاکستان برساند تا این کشور از آن بهره ببرد و در نهایت بخش عظیمی از گاز ایران به هند برسد و از این طریق هند و پاکستان به هم نزدیک شده به مخاصمه‌های خود پایان دهند. 
اما اکنون سال‌ها از موعد این طرح گذشته است و هیچ قراردادی هم در این زمینه امضا نشده است و به نظر می‌رسد هندی‌ها هم دیگر در انتظار واردات گاز از ایران نیستند. چرا که از منابع جایگزین برای تامین انرژی مورد نیاز خود استفاده کرده‌اند.آن روز که هند علاقه داشت که از ایران گاز بخرد شاید به شکوفایی اقتصادی کنونی نرسیده بود اما هند امروز درحال تلاش برای رساندن خود به چین در ابعاد مختلف اقتصادی است و ایران نتوانست از این ظرفیت استفاده کند. آرمان ملی برای بررسی آنچه در گذشته خط لوله صلح نامیده می‌شد با نرسی قربان، کارشناس برجسته حوزه انرژی به گفت‌وگو پرداخته اصست او معتقد است: “از نظر اقتصادی بررسی‌های زیادی بر روی انتقال گاز ایران به پاکستان صورت گرفته. قرار بود 60 درصد این گاز به هند برود 30 درصد به پاکستان و 10 درصد هم در جنوب ایران مصرف شود. زمانی که هند از این خط حذف شد و با فشار آمریکایی‌ها کنار رفت شاید از منظر اقتصادی هم این خط لوله و مساله انتقال گاز ایران به پاکستان چندان مقرون به صرفه نباشد. ایران البته ذخایر گاز زیادی دارد اما به علت اینکه تحریم‌ها علیه تهران شدید است کشوری و یا شرکتی حاضر به سرمایه‌گذاری بر روی چاه‌های گاز ایران نیست و ایران هم نمی‌تواند آنگونه که باید از این ذخایر بهره ببرد. قرار بود یک کنسرسیوم گازی برای سرمایه‌گذاری در استخراج گاز در ایران ایجاد شود و کشورهای مختلف دنیا نیزدر این کنسرسوم نقش داشتند صحبت‌هایی وجود داشت که 2 الی 3 فاز پارس جنوبی توسط این کنسرسیوم توسعه یابد و خط لوله انتقال هم به هند از پاکستان کشیده شود اما اکنون این شرایط هم دیگر وجود ندارد.
در ادامه این مصاحبه را می‌خوانید
* آقای نرسی قربان بار دیگر مساله صادرات گاز ایران به کشورهای شرقی با سفر رئیس‌جمهور مطرح شده است به راستی چه خبر از خط لوله صلح؟
خط لوله صلح در حدود سه دهه گذشته مطرح شد و در آن زمان بحث‌های زیادی در این ارتباط صورت گرفت. علت اینکه نام این خط لوله انتقال گاز را خط لوله صلح گذاشتند این بود که از قرار معلوم برنامه این بوده که خط لوله‌ای حامل گاز از ایران به پاکستان رفته و در نهایت به هند برسد و چون پاکستان و هند در آن زمان با یکدیگر درگیری داشتند و تنش زیادی بین این دو کشور بود کارشناسان معتقد بودند اگر این خط لوله ایجاد شود صلح بین دو کشور ایجاد خواهد شد. به همین علت نام این خط لوله را خط لوله صلح گذاشتند.
* اکنون هم نامگذاری این خط با توجه به از بین رفتن تنش بین پاکستان و هند معنا دارد؟
در حال حاضر که شرایط بین دو کشور بهبود یافته اما دیگر بحثی در موردصادرات گاز ایران به هند وجود ندارد. از این منظر نگاه به این خط برای انتقال گاز ایران به پاکستان بی‌معناست.
* انتقال گاز ایران در موقعیت کنونی که ایران با چالش‌هایی در حوزه گاز مصرفی روبه روست، صرفه اقتصادی دارد؟
از نظر اقتصادی بررسی‌های زیادی بر روی انتقال گاز ایران به پاکستان صورت گرفته. قرار بود 60 درصد این گاز به هند برود 30 درصد به پاکستان و 10 درصد هم در جنوب ایران مصرف شود. زمانی که هند از این خط حذف شد و با فشار آمریکایی‌ها کنار رفت شاید از منظر اقتصادی هم این خط لوله و مساله انتقال گاز ایران به پاکستان چندان مقرون به صرفه نباشد. ایران البته ذخایر گاز زیادی دارد اما به علت اینکه تحریم‌ها علیه تهران شدید است کشوری و یا شرکتی حاضر به سرمایه‌گذاری بر روی چاه‌های گاز ایران نیست و ایران هم نمی‌تواند آنگونه که باید از این ذخایر بهره ببرد. قرار بود یک کنسرسیوم گازی برای سرمایه‌گذاری در استخراج گاز در ایران ایجاد شود و کشورهای مختلف دنیا نیزدر این کنسرسوم نقش داشتند صحبت‌هایی وجود داشت که 2 الی 3 فاز پارس جنوبی توسط این کنسرسیوم توسعه یابد و خط لوله انتقال هم به هند از پاکستان کشیده شود اما اکنون این شرایط هم دیگر وجود ندارد.
* پس درخواست‌هایی که مقامات پاکستانی برای واردات گاز از ایران دارند چیست؟
آمریکایی‌ها جلوی رفتن این خط لوله به هند را گرفتند. هندی‌ها هم از آن کنار کشیدند. پاکستان البته هیچ گاه از این خط لوله کنار نکشید اما اینجا این سوال به وجود می‌آید که هزینه کشیدن خط لوله با کیست پاکستان می‌خواهد هزینه انتقال گاز را ایران بپردازد. اگر هم نیت این است که صادراتی به پاکستان صورت بگیرد باید سرمایه‌گذار بر روی چاه‌های گاز ایران لحاظ شود. این سرمایه‌گذاری را چه کسی می‌خواهد انجام دهد، خدا داند چرا که ایران در شرایط کنونی خود با مشکلات متعددی روبه روست و خود نمی‌تواند برای توسعه تولید و صادرات آن سرمایه‌گذاری کند.
* برای همیشه بازار صادرات گاز ایران به هند را از دست دادیم؟
با این شرایط که کنسرسیومی وجود ندارد و سرمایه‌گذاری هم صورت نمی‌گیرد پس نمی‌توان گاز ایران را به هند صادر کرد در نتیجه بازار صادارتی برای گاز ایران به هند از بین رفته است.
* اگر قرار باشدایران خود سرمایه‌گذاری برای انتقال گاز انجام دهد چه صرفه‌ای برای ایران دارد که قصد دارد که گاز خود را به پاکستان صادر کند؟
ایران یکی از بزرگ‌ترین ذخایر گاز جهان را دارد. روس‌ها اول هستند و ایرانی‌ها دومین ذخایر گاز جهان را دارند و اگر قرار است از این ظرفیت برای توسعه اقتصادی ایران بهره ببریم باید شرایطی را به وجود آوریم سرمایه‌گذاری بر روی چاه‌های نفت و گاز ایران افزایش یابد و از ایران بتواند به این سمت حرکت کند جز منفعت نخواهد داشت اما اگر قرار باشد همه کارها از سرمایه‌گذاری تا تولید تا انتقال گاز را خودمان انجام دهیم دیگر صادرات گاز به منظور بهره اقتصادی، معنا ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/623200/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نظام درمانی را به کجا می‌برند؟

گسترش ماموریت سپاه به نیمکره جنوب

درخت‌کُشی در تهران

مهدی نصیری و شتاب منحصر به فردش

تصاویری فوق‌العاده زیبا از سحابی reflection با فاصله‌ی هزار سالِ نوری

هفته بیست و ششم لیگ برتر| تقسیم امتیاز در سیرجان

درخشش دختران کرمانی در چهار وزن نخست وزنه برداری نوجوانان ایران

درگذشت امام جمعه شهر بلوک جیرفت بر اثر تصادف با آمبولانس

گل گهر 0-0 شمس آذر قزوین؛ بازگشت لیگ برتر به تنظیمات کارخانه!

دادستان کرمان خواستار ارتقا خدمات دفاتر قضایی شد

آغاز فروش اقساطی 2 محصول کرمان موتور (+جدول فروش)

افزایش سهم بازار هدف غایی صنعت بانکداری است

جراح فلسطینی که اسرائیل او را ربود و زیر شکنجه به شهادت رساند

رازگشایی از نمادهای 2700 ساله ایران باستان

کوه‌خواری و برهم زدن محیط زیست در روستای سرآسیاب شش + فیلم

حادثه منجر به فوت برای امام جمعه جیرفت

حادثه منجر به فوت برای یک امام جمعه در جیرفت

امام جمعه شهر بلوک شهرستان جیرفت در اثر تصادف با آمبولانس درگذشت

تساوی سرد و بی‌روح گل‌گهر و شمس آذر

امام‌جمعه شهر بلوک شهرستان جیرفت براثر تصادف با آمبولانس درگذشت

این جانور یک کیلوگرمی، جد گاو و گوزن است

دستگیری باند فرا استانی سرقت از پیرزن‌ ها در کرمان

صدور مجوز بهره‌برداری شهرک صنعتی شماره 2 زرند پس از 17 سال انتظار

برگزاری اردوی مدرسه تربیتی شهید سلیمانی ویژه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان در کرمان

باند سارقین طلای پیرزن ها متلاشی شد

پیشنهاد ظریف

امسال رویکرد متفاوتی به اندیشه ورزان جوانی جمعیت داریم

«داستان راستان» نردبانی برای خیزش‌های انقلابی بود

باتری‌های لیتیومی از پسماندهای خطرناک شیمیایی فلز لیتیوم تولید شد

گزارش زنده: گل‌گهر 0 - 0 شمس‌‌آذر

آغاز نهضت اسفالت در کرمان

جزییات مرگ کارگر معدن زغالسنگ هشونی شهرستان کوهبنان

نویدکیا: تاریخ انقضای دوست داشتن در فوتبال 5 هفته است!

روستای فهرج، نامزد برترین روستا‌های دنیا در حوزه گردشگری

باید سه امتیاز را از صنعت نفت بگیریم

سودای بازگشت؛ ترامپ از برنامه‌هایش پس از بازگشت به کاخ‌سفید گفت

آماده‌باش برای حضور ترامپ

ساخت ابزار جدید با الهام از زالو برای انجام آزمایش‌ خون

نخستین جشنواره ملی گیاهان دارویی جنوب استان کرمان

شهرک صنعتی زرند بازگشایی شد

دریافت مجوز شهرک صنعتی زرند بعد از 17 سال

نویدکیا: بازی مقابل صنعت نفت می‌تواند برای ما دردسرساز شود

تولید ورونق اقتصادی دربزرگترین معدن کرومیت خاورمیانه

امام جمعه بلوک براثر سانحه تصادف درگذشت

دستگیری باند فرا استانی سرقت از پیرزن‌ها در کرمان

حمله گازانبری امارت طالبان به تعهدات آبی با ایران

سیگنال به تندروها

ماجرای کاشت ساختمان در پارک‌های تهران

مسئول کمیته نیروهای مسلح ستاد بزرگداشت امام خمینی(س): دشمنان امام را نقدهای غیرمنصفانه می‌کنند/ توصیه ما این است که به مناطق محروم بیشتر توجه شود

تولید ماده تصفیه پساب ها در کشور