کرمان رصد

آخرين مطالب

مانع اصلی احیای بافت های فرسوده چیست؟ اجتماعي

مانع اصلی احیای بافت های فرسوده چیست؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - مرتضی نجفی قدسی،فعال رسانه در یادداشتی تحت عنوان «مانع اصلی احیای بافت های فرسوده چیست؟» آورده است:در خبرها خواندم که کارشناس مطالعات برنامه ریزی شهری معاونت شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان اعلام کرده است که: «در حدود 15 سال گذشته (از سال 86 تا 1400) مجموعاً 16 هزار و 800 پروانه ساخت و ساز در محدوده بافت فرسوده این کلانشهر صادر شده که نشان می دهد هر سال کمتر از یک درصد از بافت فرسوده این دیار نوسازی شده است و با توجه به این فرآیند باید چیزی بیش از 100 سال برای نوسازی بافت فرسوده مصوب در شهر اصفهان در نظر گرفت!!»
این خبر عجیب و تکان دهنده ای بود و نشان می دهد مجموعه مشوقات برای نوسازی بافت فرسوده، مؤثر نبوده و یا عواملی مانع تحقق اهداف شهرداری برای احیاء بافت های فرسوده است.
تازه یک نکته را هم باید در نظر داشته باشیم که این آمار بر اساس صدور پروانه ها محاسبه شده است و حال آنکه برخی صرفا پروانه گرفته اما موفق به ساخت نشده اند لذا آمار دقیق شاید از یک درصد هم پایینتر باشد علاوه بر اینها با توجه به اینکه عمر مفید ساختمان در ایران بین ٣٠ تا ٤٠ سال است تا صد سال دیگر تمام جدیدالاحداث ها هم مجددا فرسوده شده اند. 
اگر مسئولان شهرداری در این موضوع بررسی میدانی داشته باشند شاید به عوامل اصلی عدم تحقق احیاء بافت فرسوده واقف شوند که بنده در نظر دارم با توجه به این موضوع اعلام شده به یکی از عوامل مهم و موانع اساسی در بحث نوسازی بافت های فرسوده بپردازم.
شما می دانید که شهر اصفهان با توجه به قدمت تاریخی آن دارای مساجد قدیمی، اماکن و خانه های زیادی است که به عنوان میراث فرهنگی ثبت شده اند و طبق قوانین و مصوبات میراث فرهنگی در حریم این اماکن اجازه ی بنای بیش از دو طبقه را نمی دهند، حالا این حریم را تا کجاها در نظر بگیرند، خودش جای بحث دارد.
امروزه سازندگان برای ساخت و ساز به ارزش افزوده ی احداث بنا توجه می کنند، مثلاً سرمایه گذاری که می تواند در یک ملک خریداری شده پنج طبقه و بالاتر بسازد هیچگاه آن را با ساخت و ساز در بافت فرسوده عوض نمی کند چون برایش خرید زمین و احداث دو طبقه بنا اصلاً اقتصادی نیست و حتی خود مالکان خانه ها هم حاضر نیستند پول و سرمایه خود را صرف چنین مکانهایی بکنند که برایشان توجیه اقتصادی ندارد.
سال گذشته هنگامی که تبلیغات و بیلبورهای شهرداری را برای تشویق نوسازی بافت های فرسوده و امتیازاتی که برای این موضوع در نظر گرفته بودند،‌ مثلاً تخفیف هفتاد درصدی صدور پروانه و مجوز یک یا دو طبقه اضافه بنا را دیدم به فکر نوسازی منزل پدری که در مرکز شهر اصفهان در خیابان نشاط و در نزدیکی مسجد سید العراقین واقع است، افتادم و به جناب آقای دکتر قاسم زاده شهردار محترم اصفهان مراجعه و طرح موضوع کردم که گفتند از نظر ما تا ساخت 4 طبقه هم مشکلی ندارد ولی چون منزل شما در حریم میراثی قرار گرفته باید مجوز میراث فرهنگی هم اخذ شود که نامه نگاری شد و از میراث،‌ تقاضای یک طبقه اضافه را کردیم چون قبلاً مجوز 8/5 متر ارتفاع یعنی دو طبقه روی پیلوت را به ما داده بودند ولی متأسفانه نه تنها آن یک طبقه اضافه بنا را که نداند هیچ، حتی همان مجوز قبلی خودشان را هم یک متر کم کردند و نوشتند شما 7/5 متر ارتفاع بیشتر نمی توانید داشته باشید!
بنده این مثال را آوردم که موضوع کاملاً ملموس شود ، باید فکری کرد که مشکل بافت فرسوده اصفهان بطور اساسی حل شود و لذا به شهردار محترم جناب دکتر قاسم زاده که اخیراً برای پیگیری مباحث آب اصفهان به تهران آمده بودند، عرض کردم مانع اصلی شما در بافت فرسوده، میراث فرهنگی است و شما باید با کمک استانداری به یک تصمیم مشترک و جمعی با میراث فرهنگی برسید، میراث فرهنگی باید برای احیای شهر اصفهان در مصوباتش تجدید نظر کند و راهی را در پیش بگیرند که حقوق مردم هم ضایع نشود.
بارها به این موضوع فکر کرده ام که ساکنان نزدیک یک مسجد و یا منزل میراثی مگر چه گناهی کرده اند که از حقوق ارزش افزوده ای که املاک بقیه شهروندان دارند، محروم شوند و آیا میراث فرهنگی می تواند موجب ضرر و زیان آنها شود و یا اگر واقعاً‌ جایی لازم است که محدودیت ارتفاع رعایت شود، جبران خسارت آ‌ن به عهده کیست؟ شهرداری، میراث یا استانداری؟ بالاخره مصوبه ای که تصمیم می گیرد در یک محدوده ای بلند مرتبه سازی نشود و مثلاً دو طبقه بیشتر نسازند و صد متر آنطرف تر 5 و 6 طبقه می سازند این ضرری که به مالکان در حریم ها می خورد را چه کسی جبران می کند؟‍! آیا متولیان میراث فرهنگی اگر منازل خودشان در این حریم ها بود حاضر بودند که ارزش ملک آنها ضایع شود و بلا استفاده بماند؟‍!
یکی از مسؤلان ارشد میراث فرهنگی برایم نقل کرد که جناب آقای ضرغامی وزیر محترم میراث فرهنگی و گردشگری خیلی سخت رضایت به ثبت اماکن میراثی می دهند و آن هم به دلیل ضایع شدن حق و حقوق همسایگان آن بناهاست و ایشان نمی خواهند حقوق مردم ضایع شود.
ما مخالف ثبت اماکن میراثی و حفظ و نگهداری آنها نیستیم، امّا معتقدیم اگر این مصوبات برای ساکنین اطراف آنها زیانبخش است باید به نحوی جبران خسارت به مردم بشود، برای روشن شدن این موضوع مثالی می زنم.
در تهران تصمیم بر این شد که در حریم حسینیه جماران که یادگار امام راحل است ساخت و سازی بیش از دو طبقه صورت نگیرد و این در حالی است که مثلاً دو کوچه آنطرف تر شش طبقه و 7 طبقه می ساختند و این موضوع موجب نارضایتی شدید اهالی جماران شد که قصد بازگو کردن آنها را ندارم امّا در نهایت برای جبران خسارت مردمی که خانه هایشان در این حریم بود و بیش از دو طبقه نمی توانستند داشته باشند، مقرر شد شهرداری مجوز دو طبقه تراکم سیار به آنها اعطا کند تا به کسانی که در ساخت و ساز هستند و خواهان خرید تراکم هستند، به آنها بفروشند و از این رهگذر خسارت آنها جبران شود‍ که البته این طرح با کارشکنى هایى مواجه شد و هنوز اهالى جماران به حق و حقوق خود نرسیده اندو موضوع در مراحل پیگیرى است.
به هر حال مسئولان شهری اعم از میراث و یا دیگران اگر تصمیم به ایجاد حریم و یا محدودیتی در فضایی دارند باید جبران خسارت وارده به مردم را بکنند، حالا آیا میراث فرهنگی از عهده ی جبران این خسارتها می تواند بر آید که غیر ممکن است و حتی توان احیاء اماکن ثبت شده میراثی را هم ندارد و برای حفظ و نگهداری غالباً آنها را به اجاره واگذار می کند، پس بهترین راه این است که در مصوباتش تجدید نظر کند و بیش از این جلوی احیای بافتهای فرسوده را نگیرد و بگذارد مردم از مایملک شان لااقل نصف دیگر شهروندان بهره مند شوند و قدری عادلانه و منصفانه رفتار کنند.
ضمنا قبل از انتشار مطلب را براى جناب دکتر سارى مدیر کل محترم وزیر میراث فرهنگى و گردشگرى هم فرستادم تا اگر نقطه نظرى دارند اصلاح شود و همان نقل قول یکى از مقامات وزارت میراث فرهنگى در حقیقت سخن جناب سارى است که اسمشان را نیاوردم، به هر حال ایشان هم اظهار امیدوارى کردند که با طرح این مباحث شاید در قوانین مربوطه در جهت احقاق حقوق مردم بازنگرى شود.
باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/605614/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جهان‌بینی تمدن‌ساز و عبودیت در اندیشه قرآنی رهبر انقلاب

شورای آموزشی باید موتور محرک و اندیشه‌ورز باشد

استقبال کم‌نظیر دانشمندان ازکنگره اندیشه قرآنی امام خامنه‌ای

مناطق 6 و 7 تبریز به بافت ارزشمند شهر تبدیل می‌شود

208 خانواده کرمانی بعد از دفاع مقدس چشم انتظار عزیزانشان هستند

برنامه ریزی سالگرد ارتحال امام راحل (ره)

گره کور روابط تهران و آژانس

واکنش سعید حجاریان به ایده جنجالی «مهدی نصیری»

از برنامه ریزی برای تربیت سفیران مبانی انقلاب اسلامی تا آشنایی با خط فکری رهبر معظم انقلاب

دومین دوره آشنایی با مفاهیم اسلام ناب و مبانی انقلاب برگزار شد

بومی‌سازی گرانول‌های نانویی جهت حذف بوی نامطبوع از فاضلاب شهری

تولید کاتالیستی با قابلیت کاهش گازهای گلخانه‌ای در کشور

کاهش هزینه ساخت در محلات هدف بازآفرینی شهری

استاندارد کرمان: از فروش و پیش فروش خودروی MVM X55 PRO جلوگیری شد

برخی ازمسئولین اعتقادی به غربالگری و پیشگیری از معلولیت‌ها ندارند

نصب بیش از 7 هزار انشعاب آب در روستاهای استان کرمان

سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی داخلی و خارجی در همایش «کرمان آیدکس» حضور خواهند داشت

تیپولوژی مجلس دوازدهم

اندیشه‎‌های رهبر معظم انقلاب در دانشگاه‌های دنیا غوغا به پا کرده است

شخصیت فکری رهبر معظم انقلاب متأثر از قرآن کریم است

قرآن کریم راه کمال و سعادت دنیا و آخرت انسان را تعیین می‌کند

ویدیویی زیبا از استقرار مجموعه ای از Nanoracks CubeSats ها توسط بازوی روباتیک ژاپنی

پاسخگویی برخط سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان البرز به مشکلات ایثارگران از طریق سامانه سامد

بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام به سمت برنامه‌های ماندگار فرهنگی حرکت می‌کند

ممانعت شهرداری با اجرای پروژه فیبرنوری در کرمان

سلولی که ممکن است کلید درمان چاقی باشد

پرداخت 121 میلیارد تومان تسهیلات جبران خسارت سیل به کشاورزان رفسنجان

آیا تا به حال فکر کرده اید که ایستگاه فضایی بین المللی چه مسیری را طی می کند؟

اولین فرد دریافت کننده پیوند کلیه خوک درگذشت

ساخت رآکتوری برای جذب گازهای همراه با کاربرد در پالایشگاه‌های نفت

لزوم حل مشکلات ترافیکی و رفع نقاط حادثه‌خیز جاده‌های کوهبنان

ضرورت حمایت از محصولات داخلی استان کرمان

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 23 اردیبهشت 1403

نقشه‌برداری سه‌بعدی از نمونه‌ مغز انسان به اندازه یک دانه خشخاش

طوفان خورشیدی ترسناک است اما پایان دنیا نیست!

مراسم تودیع و معارفه معاون نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

برنامه‌های متنوع فرهنگی و ورزشی بسیج برای سالروز آزادسازی خرمشهر

بنیاد شهید و امور ایثارگران نقش مهمی در حمایت از تشکل‌های شاهد و ایثارگر دارد

هشدار هواشناسی استان کرمان با پیش‌بینی باد شدید و گرد و خاک

برگزاری مراسم بزرگداشت اولین حمله موشکی به اندیمشک

قصه میدان امام علی (ع) امروز قصه‌ای پر غصه است

6400 واحد در شهر قم در حال نوسازی است

میدان امام علی (ع) امروز قصه‌ای پر غصه است

توسعه طرح‌های اکتشافی به شکوفایی اقتصادی ورفع محرومیت منجر می‌شود

افراد غیر حرفه‌ای در زمان حوادث باعث القا نیازهای کاذب می‌شوند

برگزاری آزمون جذب منصب قضا در کرمان

فروش اقساطی جک S5 جدید با نام KMX X5 از سوی کرمان موتور (+جدول فروش و قیمت و مشخصات خودرو)

مسمومیت عجیبی که دو نفر را به کام مرگ کشاند

هشدار زرد هواشناسی کرمان؛ طوفان شن و کاهش کیفیت هوا در راه است

آزمون جذب منصب قضاء در کرمان برگزار می‌شود