کرمان رصد

آخرين مطالب

نمایشگاه هنر ایرانی‌ها / با گذشت شش قرن از ساخت مسجد تاریخی گوهرشاد، نقش و نگار این بنای تاریخی هنوز هم زیبا و منحصربه‌فرد است اجتماعي

  بزرگنمايي:

کرمان رصد - گذر شش قرن بر احوالات مسجد تاریخی شهرمان، گرد و غبار کهنگی و فرسودگی را بر تن کاشی‌ها و کتیبه‌های قدیمی این مسجد نشانده است. با وجود این، از زیبایی و شکوه این مجموعه کاسته نشده و این تغییرات بر اثر زمان و اتفاقات، چهره تاریخی این بنا را عوض نکرده است، چرا که در این سال‌ها مرمتگران با دقت زیاد، تزئینات داخلی و خارجی آن را به همان سبک عصر تیموری بازسازی کرده‌اند تا همچنان با نگاه کردن به ظرایف هنری آن، معماری آن زمان در نظر ما نمایان شود.
مرمت کاشی‌های گنبد که این روزها در حال انجام است، یکی از تازه‌ترینِ آن‌هاست.

کرمان رصد

در گفت‌گویی با بهزاد نعمتی، پژوهشگر گروه فرهنگ و هنر بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس، کتیبه‌ها و تزئینات این مسجد تاریخی را از منظر زیبایی‌شناسی بررسی ‌می‌کنیم.
از قرن‌های دور و از زمانی که پای هنرمندانی ایرانی به حوزه ساخت مساجد باز شده است، همواره هنرهایی چون خوشنویسی، نقاشی، کاشی‌کاری و... بر نمای بیرونی و داخلی این‌بناها نقش بسته تا به آن‌ها رخ زیبایی ببخشد.
در طول این 6قرن، مسجد تاریخی گوهرشاد، رویدادهای پرشماری را به خود دیده و البته در چند مقطع دچار آسیب‌های جزئی شده که این موضوع سبب شده این اثر تاریخی، در دوره‌های مختلف چند باری دستخوش ترمیم و بازسازی شود. تغییراتی که کهن بودن را از دل بیشتر این کاشی‌ها و کتیبه‌ها دور کرده است. هرچند از زیبایی آن چیزی کاسته نشده اما اصالت و قدمت به جز در چند نقطه باقی نمانده است.
دکتر نعمتی توضیحات خود را در این‌باره این‌گونه آغاز می‌کند: «مسجد جامع گوهرشاد از حیث کاشی‌کاری و کتیبه‌نگاری یک نقطه عطف و یک اثر درخشان دوره تیموری و البته هنر اسلامی محسوب می‌شود. هرچند تزئینات مسجد گوهرشاد به سبب فرسودگی‌ها و خرابی‌های فراوان بارها بازسازی شده، منتها از شواهد می‌توان فهمید بنا به شیوه عصر تیموری در ابتدای ساخت بنا از کاشی معرق بر زمینه آجر و سنگ استفاده شده بوده است. مرمت‌کاران هم سعی کرده‌اند به همان شیوه پایبند باشند. بنابراین با همه تغییراتی که صورت گرفته ظاهر کلی تزئینات بنا نمایانگر عصر تیموری است».
یکی از معدود بخش‌هایی که حدود 600سال از تغییرات جان سالم به در برده، درگاه شمال غربی مسجد است. تزئینات این درگاه که در قدیم به بازار منتهی بوده به صورت دست نخورده باقی مانده است. این درگاه ایوان کم‌عمقی است که در دوره‌های بعد، سطح آن با یک نیم گنبدی مقرنس با کاشی‌های گوناگون در قاب‌بندی‌هایی ظریف پوشانده شده است.
زیباسازی بنا با کاشی معرق و زمینه آجر نمایانگر تزئینات عصر تیموری است. نعمتی با اشاره به این موضوع درباره هنر کاشی‌کاری به‌کار رفته در مسجد گوهرشاد می‌گوید: «استفاده از این نوع پوشش برای تزئینات مسجد، شیوه‌ای است که در بناهای دیگر دوره تیموری هم به کار رفته است. در حال حاضر این شیوه روی مناره‌های مسجد و ایوان‌های شرقی و غربی پابرجاست. این ترکیب گاهی نیز بر زمینه سنگ اجرا می‌شده، همچنان‌که روی دیوارهای جانبی ایوان مقصوره و برخی از غرفه‌های بالای صحن اجرا شده است. همچنین در این بنا کاشی هفت‌رنگ هم می‌بینیم که در برخی قاب‌ها و کتیبه‌های اسلیمی به کار رفته است. ظاهراً در تعمیرات عصر قاجار تزئینات را با این فن اجرا کرده‌اند اما در بازسازی‌های معاصر در دهه‌های اخیر دوباره از فن کاشی معرق بهره گرفته‌اند».
نقاشی روی گچ دیگر هنر ظریف و قدیمی به کار رفته در مسجد گوهرشاد است. هنری که گاهی نگاه بیننده لابه‌لای خطوط آن گم می‌شود و خیالش به پرواز درمی‌آید. دکتر نعمتی زیبایی این تزئینات را چنین توصیف می‌کند: «تزئینات گنبدخانه مانند کتیبه بالای طاق‌های دو طرف آن، نقوش مقرنس بالای محراب و نقاشی زیر گنبد با فن نقاشی روی گچ اجرا شده است. ظاهراً این نقاشی‌ها آخرین بار در مرمت سال 1340 انجام شده است. نقوش به کار رفته در تزئینات بسیار متنوع است. فضاهای ایوان‌ها، غرفه‌ها، طاق‌نماها و حاشیه‌های تزئینی با نقوش اسلیمی و خطایی فراوانی تزئین شده است. داخل غرفه‌ها و فضای زیر طاق ایوان‌ها هم گره‌های هندسی متنوع اسلیمی و نقوش اسلیمی و خطایی با کاشی معرق بر زمینه سنگ اجرا شده است».
استفاده از کتیبه‌ها در نمای داخلی و خارجی بسیاری از مساجد به عنوان تزئین در دوره‌های مختلف مرسوم بوده است. در مسجد گوهرشاد هم تا چشم کار می‌کند می‌توان مجموعه‌ای از بهترین و زیباترین این آثار را دید. آیات الهی و اسامی ائمه(ع) در رسم‌الخط‌هایی چون کوفی بنایی، ثلث، نستعلیق و... بر در و دیوار گوهرشاد نشسته‌اند.
دکتر نعمتی درباره خطوط به‌کار رفته در کتیبه‌های مسجد توضیح می‌دهد: «کتیبه‌ها عنصر بسیار مهمی در تزئینات مسجد هستند. بخش عمده کتیبه‌های تزئینی درون ایوان‌ها و برخی نقاط صحن، کتیبه‌های کوفی بنایی است که از ترکیب کاشی آجر و گاهی نیز کاشی رنگی ساخته شده است. انواع قالب‌های دیگر کتیبه‌نگاری مانند کتیبه طوماری ثلث دورتادور ایوان و صحن، کتیبه‌های لوحی در ایوان‌ها و کتیبه‌های قاب‌بندی مکرر در بدنه ایوان و غرفه‌ها به کار رفته است. تقریباً تمام این کتیبه‌ها به قلم ثلث است. تنها یک کتیبه کوچک با خط نستعلیق و چند لوح نیز به قلم کوفی نوشته شده است».
در طول این 600 بهاری که بر مسجد گوهرشاد گذشته خطاطان و کتیبه‌نگاران مشهور دیگری نیز بر زیبایی گوشه به گوشه این بنا افزوده‌اند. اساتیدی چون محمدرضا امامی کاتب کتیبه‌های بازسازی 1084 تا 1087، محمدحسین شهید مشهدی، عبدالله قوچانی، محمد تعریفی، محمدعلی قرویه‌ تبریزی که اثر هنرمندانه برخی از آن‌ها مربوط به دوره معاصر است.
نعمتی به مرمت برخی کتیبه‌ها و چند خطی شدن آن‌ها اشاره می‌کند: «مرمت در چند دوره و تعمیرات در کتیبه‌ اصلی دورتادور ایوان مقصوره به خوبی مشهود است. میانه کتیبه و بخش مهمی از آن توسط محمدرضا امامی بازنویسی و بازسازی شده و تفاوت آن در ترکیب و کیفیت خط با کتیبه اصلی که به خط بایسنقر میرزا نگاشته شده، بسیار آشکار است. به طوری که این تمایز در ابتدا و انتهای کتیبه در پایه‌های ستون چپ و راست ایوان مقصوره کاملاً دیده می‌شود».
منبع: روزنامه قدس

کرمان رصد

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/580404/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لک هم احتمالا از رفسنجان می‌رود

حمایت از خبرنگاران فلسطینی در غزه در پی شهادت صدها روزنامه‌نگار

پورموسوی: خیلی‌‌ها تلاش کردند مس سقوط کند/در این تیم می‌مانم

ربیعی: به شرافت بازیکنانم خسته نباشید می‌گویم

ربیعی: با شرافت برای ذوب‌آهن جنگیدیم/ذوب‌آهن را سرپا نگه داشتم

پورموسوی: خیلی‌ها تلاش کردند مس سقوط کند

تشویق بی‌امان ربیعی از سوی هواداران رقیب

خیلی‌ها تلاش بر سقوط مس رفسنجان کردند

پیروزی در شکست! بقای مس قطعی شد

دبیر: کامران قاسمپور به کرونا مبتلا شده است

پورموسوی: با بضاعتی که داشتیم در لیگ ماندنی شدیم/ به هدایت مس ادامه می‌دهم

ربیعی: مس را برای حفظ روح جوانمردی فوتبال بردم

سردرگمی در آمریکا بر سر جنگ اوکراین

بازی تهران و ترامپ با تحریف احتمالی نام خلیج فارس به هم می‌خورد؟

با این موسیقی و ترکیب بارون و پیانو و حس خوب، ذهنتو آروم کن

ما به تو افتخار می‌کنیم

تنها راه نجات تهران از زیر زمین می‌گذرد

جلف و سخیف نباش وزیر سابق!

حذف خاموش مکمل‌‏های دارویی رایگان برای زنان باردار

معاون وزیر آموزش و پرورش: از نسل جدید جاماندیم

احتمال یک اشتباه محاسباتی

شکل‌گیری اندیشه تقلید و اجتهاد در فقه شیعه

کشف منبع جدیدی از طلا در کیهان

خلاصه بازی ذوب آهن 2 – مس رفسنجان 1

دومین تیم سقوط کننده به لیگ سک مشخص شد

برد پرسپولیس و توقف تراکتور، سپاهان و استقلال/نساجی سقوط کرد

دومین تیم سقوط کننده به لیگ یک مشخص شد

ذوب آهن 2-1 مس رفسنجان؛ خنجر محمد ربیعی به قلب تیم سابقش رفت ولی آن‌ها را نکشت

برتری گاندوها در خانه با 2 گل؛ مس لیگ برتری ماند

ذوب آهن 2 - مس رفسنجان 1: جشن بقا بعد از باخت

مالک نساجی به سیم آخر زد: حکم فساد چه شد

ذوب آهن 2 – مس رفسنجان 1: جشن بقا بعد از باخت

درخواست مالک نساجی از فدراسیون فوتبال: تکلیف پرونده فساد مس را مشخص کنید

درخواست مالک نساجی: تکلیف پرونده فساد مس را مشخص کنید

استقلال تهران 0-0 چادرملو اردکان؛ مربی خارجی واجب‌تر از نان شب برای آبی‌ها

خیبر خرم آباد 1-2 پرسپولیس؛ اورونوف امید آسیایی را زنده نگه داشت

امضای قهرمان پای سقوط شهر خسته؛ کامبک سرخ‌ها در راه کسب سهمیه

قطعه ای با صدای مرحوم محمدعلی کریمخانی به نام «جان خستگان»

ربع‌قرن در قدرت

خاموشی‏‌های تبعیض‌‏آمیز در تهران

مسابقه بزرگ فرهنگی «شهدای خدمت»برگزار می‌شود

برگزاری نشست بررسی مطالبات خانواده‌های شهدا و ایثارگران استان مازندران با حضور رئیس بنیاد شهید

گل اول ذوب آهن به مس رفسنجان توسط رحمتی

گل دوم ذوب آهن به مس رفسنجان توسط تبریزی

نتایج زنده 8 دیدار لیگ‌برتر فوتبال تا دقیقه 40/ پرسپولیس و تراکتور گل خوردند

گل اول مس رفسنجان به ذوب آهن توسط اکبری

نتایج زنده 8 دیدار لیگ‌برتر فوتبال تا دقیقه 40/ پرسپولیس، تراکتور و سپاهان گل خوردند

شادی پس از گل در سیرجان به یاد مادر (عکس)

گام بلند کیش برای تبدیل شدن به قطب سرمایه‌گذاری بین‌المللی

کیش، قطب تجاری جدید ایران و پاکستان؛ تأکید بر آغاز عملیاتی همکاری‌ها از امروز