کرمان رصد

آخرين مطالب

کشف اسرار ماده تاریک با کمک یکی از قوی‌ترین دوربین‌های نجومی جهان علمي

کشف اسرار ماده تاریک با کمک یکی از قوی‌ترین دوربین‌های نجومی جهان
  بزرگنمايي:

کرمان رصد- دیدن پدیده‌های نامرئی‌ شاید شبیه به یک پارادوکس کلاسیک باشد اما برای اخترشناسان جدید، یک چالش بسیار واقعی به شمار می‌رود. چگونه می‌توان ماده تاریک را که طبق تعریف آن هیچ نوری ساطع نمی‌کند، اندازه‌گیری کرد؟

پاسخ این است که می‌توان دید ماده تاریک چگونه روی چیزهای قابل دیدن تأثیر می‌گذارد. در مورد ماده تاریک، ستاره‌شناسان می‌بینند که نور کهکشان‌های دور چگونه در اطراف آن خم می‌شود.

یک گروه بین‌المللی از اخترفیزیک‌دانان و کیهان‌شناسان، سال گذشته را برای کشف اسرار این ماده دست‌نیافتنی صرف کردند. آنها این کار را با استفاده از شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای پیچیده و مشاهدات یکی از قوی‌ترین دوربین‌های نجومی جهان موسوم به «Hyper Suprime-Cam» یا «HSC» انجام داده‌اند.

کشف اسرار ماده تاریک با کمک یکی از قوی‌ترین دوربین‌های نجومی جهان
دوربین نجومی HSC

این گروه پژوهشی به سرپرستی ستاره‌شناسان «دانشگاه پرینستون»(Princeton University) و جوامع نجومی ژاپن و تایوان، از داده‌های سه سال اول HSC در بررسی آسمان استفاده کردند. این یک تصویربرداری میدان وسیع بود که با تلسکوپ 8.2 متری «سوبارو»(Subaru) در هاوایی انجام شد. تلسکوپ سوبارو توسط «رصدخانه ملی ستاره‌شناسی ژاپن»(NAOJ) اداره می‌شود و نام آن یک واژه ژاپنی برای خوشه ستارگانی است که ما آن را «خوشه پروین»(Pleiades) می‌نامیم.

«روحی دلال»(Roohi Dalal)، دانشجوی کارشناسی ارشد اخترفیزیک دانشگاه پرینستون گفت: هدف کلی ما بررسی برخی از اساسی‌ترین ویژگی‌های جهان است. ما می‌دانیم که انرژی تاریک و ماده تاریک، 95 درصد از جهان ما را تشکیل می‌دهند اما در ماهیت و چگونگی تکامل یافتن آنها در طول تاریخ جهان درک بسیار کمی داریم. توده‌های ماده تاریک، نور کهکشان‌های دور را منحرف می‌کنند. این پدیده توسط نظریه نسبیت عام اینشتین نیز پیش‌بینی شده است. این تحریف در واقع یک اثر بسیار کوچک به شمار می‌رود زیرا شکل یک کهکشان به اندازه نامحسوسی منحرف شده است اما وقتی این بررسی را برای 25 میلیون کهکشان انجام می‌دهیم، می‌توانیم اعوجاج را با دقت بسیار بالایی اندازه‌گیری کنیم.

کشف اسرار ماده تاریک با کمک یکی از قوی‌ترین دوربین‌های نجومی جهان
تلسکوپ سوبارو

«مایکل استراوس»(Michael Strauss)، رئیس بخش علوم اخترفیزیک دانشگاه پرینستون و یکی از سرپرست‌های گروه HSC گفت: ما هنوز نسبتا محتاط هستیم و نمی‌گوییم که کیهان‌شناسی مدرن به کلی اشتباه است زیرا همان طور که روحی دلال تأکید کرده، تأثیر اندازه‌گیری‌شده بسیار کم است. ما در حال حاضر باور داریم که اندازه‌گیری را درست انجام داده‌ایم اما از آنجا که ما در جامعه نجوم از آزمایش‌های متعدد به یک نتیجه می‌رسیم، به انجام دادن این اندازه‌گیری‌ها ادامه خواهیم داد تا مطمئن شویم که واقعی هستند.

این ایده که باید تغییراتی در مدل استاندارد کیهان‌شناسی اعمال شود و این که بخش اساسی کیهان‌شناسی هنوز کشف نشده، ایده‌ای جذاب برای برخی از دانشمندان است.

استراوس ادامه داد: ما انسان هستیم و ترجیحاتی داریم. به همین دلیل، ما چیزی را انجام می‌دهیم که آن را تحلیل «کور» می‌نامیم. دانشمندان آن قدر خودآگاه شده‌اند که بدانند ما صرف نظر از اینکه چقدر مراقب هستیم، سوگیری خواهیم کرد؛ مگر اینکه تجزیه و تحلیل خود را انجام دهیم بدون اینکه به خود اجازه دهیم نتایج را تا آخر بدانیم. من دوست دارم چیزی را پیدا کنم که اساسا جدید است. این واقعا هیجان‌انگیز خواهد بود اما از آنجا که من هم سوگیری‌هایی دارم، می‌خواهم بسیار مراقب باشیم و اجازه ندهیم که کشفیات جدید بر تحلیلی که انجام می‌دهیم تأثیر بگذارند.

این گروه پژوهشی، تجزیه و تحلیل‌های خود را روی سه کاتالوگ کهکشانی گوناگون انجام دادند که یکی از آنها واقعی بود و دو نمونه دیگر مقادیر تصادفی را در بر داشتند.

یک پژوهش بزرگ با بزرگترین دوربین تلسکوپ جهان

دوربین HSC، بزرگترین دوربین جهان به شمار می‌رود و روی یک تلسکوپ نصب شده که به اندازه خود آن است. این دوربین تا زمانی حفظ خواهد شد که «رصدخانه ورا روبین»(Vera Rubin Observatory) آماده کار کردن شود. این رصدخانه که در آغاز «تلسکوپ بزرگ سینوپتیک»(LSST) نامیده می‌شد، کار خود را در اواخر سال 2024 آغاز خواهد کرد. در واقع، داده‌های خام HSC با نرم‌افزار طراحی شده برای رصدخانه ورا روبین پردازش می‌شوند.

«آندرس پلازاس»(Andrés Plazas)، پژوهشگر دانشگاه پرینستون گفت: جالب است که ببینیم این نرم‌افزار می‌تواند چنین مقادیر زیادی از داده‌ را پیش از رصدخانه ورا روبین به خوبی مدیریت کند.

کشف اسرار ماده تاریک با کمک یکی از قوی‌ترین دوربین‌های نجومی جهان
رصدخانه ورا روبین

25 میلیون کهکشان مورد بررسی در این پژوهش، به قدری دور هستند که HSC به جای اینکه کهکشان‌ها را مانند امروز ببیند، وضعیت آنها را در میلیاردها سال پیش ثبت کرد. هر یک از این کهکشان‌ها با نور ده‌ها میلیارد خورشید می‌درخشند اما از آنجا که در فاصله بسیار دوری قرار دارند، بسیار کم‌نور هستند. آنها به اندازه 25 میلیون بار کم‌نورتر از کم‌نورترین ستاره‌هایی هستند که می‌توانیم با چشم غیر مسلح ببینیم.

مدل استاندارد کیهان‌شناسی

«آندرینا نیکولا»(Andrina Nicola)، پژوهشگر «دانشگاه بن»(University of Bonn) در مورد این پروژه توضیح داد: مدل استاندارد کیهان‌شناسی از جهاتی به‌ طور شگفت‌انگیزی ساده است. این مدل نشان می‌دهد که جهان تنها از چهار مولفه اصلی ماده معمولی(اتم‌ها، عمدتاً هیدروژن و هلیوم)، ماده تاریک، انرژی تاریک و فوتون‌ها تشکیل شده است.

براساس مدل استاندارد کیهان‌شناسی، جهان از زمان انفجار بزرگ در حال انبساط بوده است. جهان در آغاز تقریبا صاف بود اما کشش گرانش بر نوسانات ظریف جهان باعث شکل‌گیری ساختار کهکشان‌هایی شد که در توده‌های ماده تاریک احاطه شده‌اند. در جهان امروزی، سهم نسبی ماده معمولی، ماده تاریک و انرژی تاریک به ترتیب حدود پنج، 25 و 70 درصد است و فوتون‌ها سهم کوچکی دارند.

استراوس گفت: ما جامعه کیهان‌شناسی، روی این مدل توافق کرده‌ایم که از اوایل دهه 2000 وجود داشته است.

کیهان‌شناسان مشتاق هستند این مدل را با محدود کردن اعداد به روش‌های گوناگون آزمایش کنند؛ مانند مشاهده نوسانات در پس‌زمینه مایکروویو کیهانی و مدل‌سازی تاریخچه انبساط کیهان.

این گروه پژوهشی، یافته‌های خود را در یک وبینار با حضور بیش از 200 نفر ارائه کردند و قصد دارند این پژوهش را در نشست «علم آینده با CMB x LSS» یا (Future Science with CMB x LSS) در ژاپن ارائه دهند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/470548/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آهنگ «چشمای مست تو» با خوانندگی سینا شعبانخانی

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

کارمندان «مایکروسافت» حق ندارند از «دیپ‌سیک» استفاده کنند

واکنش تند مس رفسنجان به اتهام فساد: سالم ماندیم و نیاز به تهیه بلیت هواپیما برای رقیب نداشتیم/ فراموش نمی‌کنیم قلعه نویی صعود را به چه کسی تقدیم کرد!

سالم ماندیم و نیاز به تهیه بلیت هواپیما برای رقیب نداشتیم/ فراموش نمی‌کنیم قلعه نویی صعود را به چه کسی تقدیم کرد!

آغاز مذاکرات لورکوزن با گزینه اصلی جانشینی ژابی

سوالات و اعتراض تند سرمربی سپاهان از خود و بازیکنان!

تکواندو نونهالان جهان؛ رقبای چهار نماینده کشورمان مشخص شد

یزدانی: رقابت با یونس امامی باعث افتخار است

زارع: باید اشتباهات گذشته‌ام را جبران کنم

عموزاد: در فینال فنی خوردم که غافلگیر شدم

مراسم اهدای جام قهرمانی رقابت‌های کشتی جام تختی

ویدئوی زیرخاکی از خوانندگی مسعود صادقلو

آواز دل انگیزی از «پرواز همای» در طبیعت زیبا

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست

نانوپوشش ضدخوردگی، استانداردهای صنعت را به چالش می‌کشد

افزایش توان تولید گرافن با راه‌اندازی تأسیسات جدید

واکنش تند مس رفسنجان: قلعه نویی صعود به جام جهانی را به مالک نساجی تقدیم کرد؛ برای ماندن نیازی به خرید بلیط هواپیما نداریم!

افتتاح طرح های محرومیت زدایی در شهداد

گلزن هر هفته لیگ برتر را بشناسید!

عکس/ سلفی عجیب نگار جواهریان در پشت‌صحنه سریال وحشی

صعود یزدانی به نیمه‌نهایی تور جهانی تنیس با شکست روسیه

آلکاراس: دغدغه اصلی تنیسورها پیروزی و نتایج است

ضربه فنی محمدعلی عموزاد در برابر حریف روسی

تقدیم مدال‌های آسیایی قایقرانان به جانباختگان بندر رجایی

قهرمانی محمدمبین عظیمی در وزن 92Kg

قهرمانی امیرحسین زارع در وزن 125Kg

روایت استاد محمدرضا لطفی از رابطه ذهنی نزدیکش با استاد شجریان

سبک زندگی رضوی در جامعه جاری و ساری شود

ما ربات‌ها را بر اساس جنسیتشان قضاوت می‌کنیم!

بیانیه مس رفسنجان در پی اظهارات مالک باشگاه نساجی

تاکید امام جمعه کرمان بر شفافیت در برنامه خاموشی های برق در استان

برگزاری مراسم روز کرمان در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران / رونمایی از کتب جدید

واکنش باشگاه مس رفسنجان به اظهارات مالک نساجی: اتهامات را پیگیری می‌کنیم

قهرمانی نکونام در مسابقات آزاد تفنگ

پیروزی امیرمحمد یزدانی در وزن 74Kg

حضور جوکوویچ در ATP - 250 ژنو

تیتراژ ماندگار سریال «ولایت عشق» با صدای محمد اصفهانی

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

احتمال برخورد زباله فضایی به یک انسان چقدر است؟

ادعای ژاپن برای ساخت پهپادی که صاعقه را هدایت می‌کند

امیدی که از کابین خلبان داده شد؛ رضا حدادیان: پرونده مس رفسنجان باید تعیین تکلیف شود

امام جمعه کرمان خواستار توزیع عادلانه خاموشی‌ها و گلایه مندی مردم شد

اقدام پلیس راه کرمان موجب نجات جان 30 نفر شد

حمله مس به نساجی؛ تلاشتان هیچ نتیجه‌ای برای بازگشت به لیگ نخواهد داشت!

شهرستان های جنوبی کرمان به زودی میزبان وزیر آموزش و پرورش می شوند

اعلام زمان اعزام کاروان های استان کرمان به حج

بیانیه تند مس: برای کسی بلیت هواپیما نخریدیم تا بمانیم

بیانیه باشگاه مس خطاب به مالک نساجی

با اعلام فیفا، پنجره نقل و انتقالاتی پرسپولیس بسته است!