تولید نهال پسته با استفاده از تکنولوژی انکپسولاسیون در دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان
علمي
بزرگنمايي:
کرمان رصد - روحالله صابری رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان امروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: تولید نهال پسته برای اولینبار در ایران با تکنولوژی استفاده از عوامل پروبیوتیک با تکنیک انکپسولاسیون انجام شد.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات در باغات پسته وجود آلودگی بعضی از باغات به یکسری از بیماریها مثل بیماری گموز یا نماتود است که موجب میشود درخت در طول زمان بسیار ضعیف و گاهی اوقات منجر به خشکیدگی شود به همین دلیل تصمیم گرفتیم نهالی تولید کنیم که زمانی به باغ پسته منتقل میشود اگر آلودگی در باغ وجود داشته باشد این نهال دیگر آلوده نشود.
صابری ادامه داد: تعدادی از باکتریهای مفید را که اصطلاحا به آنها عوامل بیوکنترل مفید میگویند را به فرم انکپسولاسیون در آوردیم که در پوشش یک کپسول قرار میگیرد و در داخل هر کپسول میلیاردها باکتری وجود دارد، زمانی که باکتری آزاد میشود خودش را به اطراف ریشه گیاه میچسباند و اگر در خاک عامل مضری وجود داشته باشد این باکتری با عامل مضر مقابله و نمیگذارد به گیاه خسارت بزند.
وی توضیح داد: وقتی بذر را کاشتیم دو مرحله تزریق باکتری به داخل نهالها انجام دادیم و بعد از دو ماه نهالها کاملا به این باکتری آغشته و در مقابل بیماریهایی که در خاک وجود داشت مصون شدند.
این استاد برتر کشوری بیان داشت: در این تکنولوژی نهتنها نهال پسته نسبت به این بیماریها میتواند مصون یا مقاوم باشد بلکه در مقابل تنشهای زنده و غیرزنده که گیاه را دچار تهدید میکند مثل شوری و خشکی و عوامل دیگر گیاه را مقاومتر میکند.
صابری خاطرنشان کرد: زمانی نهال به باغ پسته منتقل میشود، ریشهها بهصورت عمودی یا افقی در داخل خاک رشد میکنند و همزمان باکتری هم رشد میکند و پس از مدتها عملا حجم بسیار زیادی ریشه در خاک وجود دارد که کل این ریشه آغشته شده به این باکتری و سالهای سال میتواند در این شرایط بماند و گیاه را از عواملی که آن را تهدید میکند محافظت کند
. وی با اشاره به اینکه این استرین باکتریها را از جایی جدا کردیم که کاملا مقاوم به خشکی و شوری است یعنی اگر زمانی خشکی یا شوری بیش از حد وجود داشته باشد این باکتری بهراحتی از بین نمیرود زیرا خودش به این شرایط مقاوم است، تصریح کرد: امیدواریم این تکنولوژی نقطه عطفی برای تولید نهال نهتنها در پسته بلکه در سایر درختان میوه برای بالابردن عملکرد محصولات در کشاورزی باشد.
لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/280291/