کرمان رصد

آخرين مطالب

کشف قدیمی‌ترین نقشه از ستارگان، در زیر یک دست‌نوشته باستانی علمي

کشف قدیمی‌ترین نقشه از ستارگان، در زیر یک دست‌نوشته باستانی
  بزرگنمايي:

کرمان رصد- قدیمی‌ترین نقشه ستارگان که توسط "هیپارکوس" (Hipparchus)، ستاره‌شناس یونان باستان در حدود 129 سال پیش از میلاد تهیه شده است، در آثار بعدی تنها از روی منابع شناخته شده بود اما پژوهشگران، بخش‌هایی از یک دست‌نوشته باستانی را کشف کرده‌اند که معتبرترین نمونه تا به امروز است.

نوشته‌ها از بین رفته بودند اما پژوهشگران با استفاده از روش‌های تصویربرداری توانستند انبوهی از اطلاعات نجومی باستانی را به دست آورده و بررسی کنند.

دانشمندان "مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه" (CNRS)، از دقت اندازه‌گیری‌های هیپارکوس نیز استفاده کردند و دریافتند که آنها با آرایش ستارگان در 129 سال پیش از میلاد مطابقت دارند؛ اگرچه فقط مختصات صورت فلکی "تاج شمالی" (Corona Borealis) خوانا هستند. در هر حال، حدس پژوهشگران این است که کل نقشه زمانی در صفحات بوده تا این که پاک شده و دوباره برای رونویسی متن باستانی استفاده شده است.

اطلاعات زیادی در مورد این ستاره‌شناس در دست نیست؛ به جز این که او در شهر نیقیه به دنیا آمد که شهری در منطقه بیتینی در ترکیه امروزی است و گفته می‌شود که او در رودس درگذشت.

هیپارکوس، مطالب زیادی درباره کیهان نوشت و از فیلسوفان پیش از سقراط، "آریستارخوس ساموسی" (Aristarchus of Samos)، "اراتوستن" (Eratosthenes)، "ارشمیدس سیراکوز" (Archimedes of Syracuse) و همچنین، از منابع بابلی و مصری الهام گرفت.

تمام نوشته های او به جز یک مورد گم شده‌اند و فقط در گزارش‌های دست دوم، به ویژه در "المجسطی" (Almagest) نوشته بطلمیوس در قرن دوم پس از میلاد که قبلا قدیمی‌ترین نقشه کیهان تا به امروز بود و 300 سال پس از مرگ هیپارکوس گردآوری شده است، ذکر شده‌اند.

تنها اثر باقیمانده، یک شعر نجومی است که صور فلکی ستاره‌ای را توصیف می‌کند و همچنین، اطلاعاتی که در مورد مختصات داده شده‌اند و با آنچه در سند کشف شده است، مطابقت دارند.

گزارش مجله "Nature" می‌گوید که منشا این نسخه خطی، صومعه ارتدکس یونانی "کاترین مقدس" (Saint Catherine) در شبه جزیره سینا در مصر است اما بیشتر 146 ورقه آن اکنون در اختیار "موزه کتاب مقدس" (Museum of the Bible) در واشنگتن دی‌سی است.

صفحات با مجموعه‌ای از متون سریانی مربوط به قرن دهم یا یازدهم پر شده‌اند اما این نمونه یافت‌شده، "پالیمپسست" (Palimpsest) است. پالیمپسست، پوستی است که توسط کاتب از متن قدیمی‌تر پاک شده تا بتوان از آن دوباره استفاده کرد. این روشی برای صرفه‌جویی در مصرف کاغذ بوده است.

این دست‌نوشته در سال 2017 با استفاده از تصویربرداری چندطیفی که مانند یک سیستم اشعه ایکس برای دیدن متن عمل می‌کند، تجزیه و تحلیل شد.

پژوهشگران آمریکایی، از تمام 42 صفحه در طول موج‌های مختلف نور عکس گرفتند و از الگوریتم‌های رایانه‌ای برای جستجوی ترکیبی از فرکانس‌هایی استفاده کردند که متن پنهان را بهبود می‌بخشد.

کشف قدیمی‌ترین نقشه از ستارگان در زیر یک دست‌نوشته باستانی

از 146 صفحه، 9 نمونه شامل نوشته‌هایی درباره کیهان بودند که دانشمندان معتقدند به قرن پنجم یا ششم بازمی‌گردند.

این اطلاعات نجومی، اسطوره‌هایی با منشا ستاره‌ای توسط اراتوستن و همچنین، بخش‌هایی از شعر معروف قرن سوم پیش از میلاد به نام "پدیده‌ها" (Phaenomena) را توصیف می‌کنند که توسط "آراتوس" (Aratus)، شاعر اهل سولی نوشته شده است و صورت‌های فلکی را برجسته می‌کند.

"پیتر ویلیامز" (Peter Williams)، کارشناس کتاب مقدس و مدرس زبان عبری در "دانشگاه کمبریج" (University of Cambridge) و یکی از پژوهشگران این پروژه جدید، در حال تجزیه و تحلیل ورقه‌ها طی دوره قرنطینه کووید-19 بود که به یک متن رسید. به نظر می‌آمد که این متن، مختصات ستاره‌ها را توصیف می‌کند.

او که از این یافته هیجان‌زده شده بود، با "ویکتور گیزمبرگ" (Victor Gysembergh)، مورخ علم در مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه تماس گرفت. او این قطعه را ترجمه کرد و دریافت که مختصات طول و عرض جغرافیایی صورت فلکی تاج شمالی، همراه با مختصات ستارگان شمال، جنوب، شرق و غرب آن است.

هنگامی که گیزمبرگ روش خاص بیان برخی از داده‌ها و دقت اندازه‌گیری‌هایی را دید که با قرار گرفتن ستاره‌ها در گذشته مطابقت دارند، مطمئن شد که این نقشه، قدیمی‌ترین نقشه‌ است.

گیزمبرگ و همکارانش از داده‌های کشف‌شده استفاده کردند تا تأیید کنند که مختصات سه صورت فلکی دیگر شامل دب اکبر، دب اصغر و اژدها، در یک نسخه خطی لاتین جداگانه قرون وسطایی به نام "Aratus Latinus" نیز باید مستقیما توسط هیپارکوس ارائه شده باشد.

"ماتیو اوسندریور" (Mathieu Ossendrijver)، مورخ نجوم در "دانشگاه آزاد برلین" (FU Berlin) در بیانیه‌ای گفت: بخش جدید، این موضوع را بسیار واضح‌تر می‌کند. این کاتالوگ ستاره‌ای که یک نمونه تقریبا فرضی در ادبیات در نظر گرفته می‌شد، بسیار ملموس شده است.

پژوهشگران بر این باورند که فهرست اصلی هیپارکوس، مانند فهرست بطلمیوس، مشاهداتی را در مورد تقریبا همه ستاره‌های قابل مشاهده در آسمان شامل می‌شود.

از آنجا که تلسکوپ‌ها در آن زمان هنوز وجود نداشتند، گیزمبرگ باور دارد که این ستاره‌شناس یونان باستان احتمالا از یک لوله مخصوص موسوم به "sighting tube" استفاده کرده و ساعت‌های بی‌شماری کار می‌کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/263040/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نماهنگ حماسی و پرشور «منو بشناس» از 40 خواننده پاپ

موزیک ویدئوی تماشایی «به رسم یادگار» با صدای محسن چاوشی

صلح لرزان

از بندر تا «باغو»؛ بندرعباس 15 روز پس از انفجار

تداوم فضای تعلیق نه به نفع ایران و نه به نفع امریکاست

گروگان‌گیری تروئیکا

دوگانه بهارستانی‌ها در رفتار با پاستور

14 سالمند در غزه از گرسنگی جان دادند

بازگشت تریاک افغانستان و پاکستان به پشت مرزهای ایران

نسیم آرامش در شبه‌قاره

روایت زهره سعیدی از امید کانت برای نجات عصر آشوب / پاسخ فیلسوف قرن هجدهم به مسائل امروز ما؟ / مقایسه مبنا و فرجام اخلاق کانت باآموزه‌های نهج‌البلاغه

اروپا نمی‌تواند در قبال غزه تماشاچی بماند

باستان شناسان شواهد تاریخی کوچ نشینی را در دشت ماهان کرمان کشف کردند

به کشاورزان برای تامین انرژی خورشیدی وام بدهید

سران طوایف اختلاف دار جنوب کرمان، رهبر وفاق و دوستی شوند

طرح بزرگ استعدادیابی والیبال در بافت برگزار می‌شود

معاون قوه قضائیه خواستار رفع اختلاف ٨ ساله بین سران طوایف جنوب کرمان و سیستان شد

خبری از شگفتی نبود، مدعیان همه بردند

کنایه کرمان موتور به بابک زنجانی

افزایش تعداد مجتمع های خدماتی رفاهی بین راهی در کرمان

تمرینات مدعی قهرمانی شروع نشده تعطیل شد

جنون خرید در فوتسال؛ اعتبار بانکی عامل اصلی قهرمانی!

توجیه عجیب سرمربی ساحلی درباره حذف تیم ملی!

«درسا ویسی»نایب قهرمان جهان شد، برنامه روز سوم نمایندگان ایران

مهدی شیری، بازگشت مرد مطرود به استیج قهرمانی

محل جشن قهرمانی تراکتور اعلام شد

علی یزدانی قهرمان هفته نخست تور جهانی تنیس شد

هنرنمایی امین حیایی بازیگر معروف سینما با دُهل قشقایی

وقتی گرشا رضایی در کنسرت از «خلیج فارس» می خواند

گیتارنوازی به سبک «فلامنکو» از نوازنده اسپانیایی

کتاب توحید اجتماعی با تاکید بر قرآن و اندیشه‌های رهبری رونمایی شد

سازوکار احداث نیروگاه‌های خورشیدی در ادارات اعلام شد

«اتاق فرار هوش سیاه»؛ تجربه‌ای متفاوت از آموزش در بیمه دی

صدور هشدار زرد هواشناسی برای وقوع تندبادهای لحظه ای در کرمان

برخورد قاطع پلیس آگاهی کرمان با خریداران اموال مسروقه

همایش صلح یاران طوایف جنوب کرمان

سند گردشگری بم تدوین می شود

25 نفر از محکومین به قصاص پارسال باپادرمیانی رها شدند

مشت‌زنان 4 تیم به‌دنبال رسیدن به نیمه‌نهایی لیگ برتر

گرامیداشت اساتید موسیقی مازندران با اجرای ارکستر فیلارمونیک دماوند

درباره شکست اخیر علیرضا قربانی که خیلی به چشم آمد

مردان رادیکالی که آتش جنگ هند و پاکستان را هدایت می‌کنند

سرمقاله اطلاعات/ خلیج فارس نامی به بلندای تاریخ

رویای کیمیاگران محقق شد؛ تبدیل سرب به طلا در برخورددهنده هادرونی بزرگ

ادعای عجیب چینی‌ها: با هوش مصنوعی دیپ‌سیک، جنگنده نسل ششمی ساختیم

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

فعالیت 50 مجتمع خدمات رفاهی بین راهی در جاده های شمال استان کرمان

از برگزاری 9000 مسابقه فوتبال در کرمان تا 60 جام رمضان و 58 کلاس آموزشی

برپایی نمایشگاه مشاغل خانگی در شهرهای استان کرمان

رسانه ها تب سالم فوتبال را در جامعه بالا ببرند